Cambrils cedeix espais públics per a provar projectes intel·ligents

20.02.2015

L'Ajuntament de Cambrils habilitarà dos espais urbans de la ciutat per experimentar diferents solucions 'smart' que puguin acabar implantant-se al municipi en el futur. La intenció és que aquests punts, batejats com a UrbanLab, es converteixin en una plataforma de promoció i difusió per empreses i universitats, que podran provar els seus productes o serveis innovadors.

Redacció TINET. Els espais escollits per les proves pilot són el parc del Pescador i el passeig Albert, que es convertiran en centres demostradors de productes i serveis innovadors. En aquestes dues zones els fabricants, distribuïdors i universitats disposaran d’una plataforma de promoció i difusió; l’Ajuntament podrà provar i valorar les diferents propostes abans de decidir si les estén a la resta del municipi, i els mateixos ciutadans tindran l’oportunitat de comprovar en primera persona els avantatges dels nous serveis.

El Parc del Pescador està a la zona més turística, al costat del mar, i compta amb un aparcament de zona blava, dos dels passos de vianants més utilitzats, zones de jocs infantils, parades d’autobús, contenidors soterrats i nombrosos punts d’enllumenat. Al passeig Albert i el seu entorn, en plena vila, hi ha tres edificis municipals, és el lloc on s’instal·la el mercadet i s’hi celebra la Fira Multisectorial, i un dels accessos principals a Cambrils. Són dues àrees amb necessitats molt diferents que permetran posar a prova les últimes tecnologies per augmentar l’eficiència i millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

Entre les actuacions planificades en matèria d’energia i medi ambient, ja s’han iniciat els treballs per monotoritzar energèticament cinc edificis municipals (l’Ajuntament, l’Ateneu Juvenil, el Centre Cultural, la seu de Serveis Socials i el Patronat de Turisme) i instal·lar mobiliari urbà construït amb materials innovadors i un manteniment més eficient.

A més, se sensoritzaran 30 contenidors i es posaran GPS a 8 vehicles de recollida de residus per poder optimitzar el servei i passar només quan els contenidors estiguin plens. També es preveu aplicar la tecnologia per controlar d’una manera més eficient el circuit de rec i poder gestionar punt a punt l’enllumenat públic, que funcionarà amb inducció o leds.

D’altra banda, amb l’objectiu d’avançar-se en la prestació de serveis i millorar la seguretat ciutadana, el pla inclou sistemes de previsió meteorològica i limnímetres en dos punts de la riera per controlar el nivell de l’aigua connectats a Protecció Civil. La seguretat ciutadana també es potenciarà amb la instal·lació de càmeres de videovigilància al mercadet i la zona esportiva i passos de vianants intel·ligents que s’il·luminaran quan passi una persona als passejos de La Salle i Les Palmeres.

Pel que fa a la mobilitat, el pàrquing del Parc del Pescador tindrà cartells electrònics que informaran en temps real de les places lliures a través del comptatge d’entrades i sortides de vehicles. A més, els parquímetres de zona blava no serviran només per pagar sinó que seran punts smart on, per exemple, es podria recarregar el mòbil o consultar informació d’interès.

En el mateix capítol de mobilitat, hi haurà un punt de recàrrega de cotxes, motos i bicicletes al Parc del Pescador i un altre només per a bicicletes a la vila. Un total de 27 punts semafòrics funcionaran amb leds (l’estalvi serà de 3.000 euros l’any), les marquesines del bus seran autosuficients i es donarà informació en temps real del transport públic.

En l’apartat de promoció econòmica, l’aplicació mòbil de Cambrils24hores permetrà l’unificació de canals i l’accés a informació municipal i comercial com els restaurants més propers o l’agenda d’activitats. La connexió wifi, que s’estendrà a la zona marítima, donarà accés a un portal captiu orientat a activar i promocionar l’economia local.