Google contraataca i recorre el dret a l'oblit global que reclama França

La companyia ha apel·lat l'ordre que instava a eliminar alguns resultats de cerques, no només per països , sinó arreu del món

20.05.2016

Google restringia l'ordre d'eliminar resultats a les versions del cercador de cada país: google.it o google.fr, per exemple. Les intencions de França d'ampliar aquesta obligació a qualsevol país on es faci la cerca topen, ara, amb el recurs que ha interposat la multinacional informàtica.

Seguint la legislació de la Unió Europea sobre dret a l'honor dels seus ciutadans Google va començar a aplicar el maig de 2014 la retirada dels resultats de cerques que la justícia determina en cada cas, a petició dels afectats. La companyia, que va limitar aquesta retirada a la versió del cercador del país del qual és originari el demandant, va topar amb la decisió de la justícia francesa d'ordenar la retirada a tots els dominis geogràfics del món.

Google va accedir a retirar els resultats que la justícia determinava per a tots els dominis, però només quan s'accedia des del país des d'on la petició s'havia fet. Les autoritats franceses van multar Google per no respectar plenament l'ordre. Fa uns dies Google ha decidit apel·lar les ordres dels tribunals francesos.

El dret a l'oblit ha provocat des que es va començar a legislar  una dura controvèrsia per la manera d'interpretar quan alguna informació pot considerar-se d'interès públic o pertany a l'esfera privada. En aquest cas concret que enfronta Google amb la justícia francesa, la multinacional argumenta que un país no hauria de poder imposar les seves lleis a ciutadans d'altres països. Els tribunals francesos, pel contrari, afirmen que no importa el lloc des d'on s'accedeix a les cerques de Google i que la prohibició a de ser per generalitzada, quan allò que es vol és protegir completament  són els drets i la privacitat de qualsevol ciutadà europeu.