Google ha rebutjat més de la meitat de les peticions per a retirar resultats de les cerques
Un any i mig després de l'entrada en vigor de la sentència europea que vol protegir la privacitat dels ciutadans, Google ha rebut més de 30.000 peticions procedents de l'Estat. Del total d'enllaços que es demanava retirar, Google ha eliminat el 37%
Els ciutadans europeus han decidit posar fil a l'agulla a l'hora de fer efectiu el seu "dret a l'oblit". Només un any i mig després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va declarar que qualsevol persona té el dret a sol·licitar als motors de cerca com Google que retirin determinats resultats quan hi estan directament associats al seu nom, el gegant informàtic ha rebut més de 350.000 peticions. D'aquestes més de 30.000 procedeixen de l'Estat espanyol. En concret, al territori de l'Estat aquest nombre d'usuaris ha demanat la retirada de més de 104.000 enllaços corresponents a resultats de cerques.
Montse Jaraba / Google Transparency Una sentència recent del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (C-131/12, 13 de maig de 2014) va establir que algunes persones poden demanar als motors de cerca que treguin resultats concrets per a consultes que inclouen el seu nom, sempre que els drets en matèria de privadesa de la persona prevalguin sobre l'interès en els resultats que es mostren.
Un any i mig després de la seva aplicació, Google mostra els resultats, pel que fa al seu cercador, el més utilitzat al món. La companyia explica que per a prendre una decisió, primer comparen els drets en matèria de privadesa de la persona amb l'interès públic de saber i el dret de distribuir informació. En avaluar la sol·licitud, valoren, també, si els resultats inclouen informació dels ciutadans que sigui obsoleta i si hi ha un interès públic en la informació. El formulari de petició i les condicions per a tramitar-la les es troben online i hi podeu accedir.
Contingut eliminat de peticions procedents de l'Estat
Google ha rebut 33.458 procedents de l'Estat espanyol demanant la retirada d'un total de 104.463 enllaços a contingut extern dels resultats de les seves cerques. D'aquestes peticions, s'han resolt favorablement als ciutadans 37,3% i s'han denegat el 62,7%.
L'Estat espanyol és el quart país de la Unió Europea pel que fa al nombre de sol·licituds, només per darrere de França, Alemanya i el Regne Unit, i per davant d'Itàlia.
Exemples de sol·licituds
Acceptada la retirada de les url: Un usuari des de Bèlgica ha sol·licitat a Google que suprimeixi un enllaç a un article sobre un concurs en què va participar quan era menor. Google ha retirat la pàgina dels resultats de la cerca per al seu nom.
Denegada la retirada de les url: Des d'Hongria, un funcionari d'alt rang ha demanat a Google que retiri els articles recents en què es parla d'una condemna penal de fa dècades. En aquest cas, no Google no ha retirat els articles dels resultats de la cerca.
A Europa s'han eliminat el 42% de les url que els ciutadans demanaven retirar
A tot Europa, Google ha rebut un total de 351.867 sol·licituds que reclamaven la retirada de 1.245.422 url. Aquestes enllaços apareixien en els resultats de les cerques i ciutadans afectats directament o indirectament reclamaven a la companyia que fossin retirats.
D'aquestes, finalment s'han elminat el 42,1%, un total de 445.672. En canvi, prop del 58% de les url avaluades, no han estat retirades. En concret, un total de 613.496.
FONT (imatges i dades) : https://www.google.com/transparencyreport/