Història i cultura a cop de clic

La biblioteca virtual Ramon Berenguer IV, impulsada per la Diputació, digitalitza i posa a l'abast de tothom gairebé un centenar de publicacions sobre el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

31.08.2015

Redacció TINET / Diputació. En època de Ramon Berenguer IV, en plena edat mitjana, el pergamí servia de base als llibres manuscrits, inaccessibles, d'altra banda, per a la majoria de la població. Avui, ben entrat el segle XXI, el mateix comte que va conquerir i repoblar els territoris de la Catalunya Nova dóna nom a una biblioteca consultable a la xarxa, i accessible a tothom amb un simple clic. Nascuda l'any 2011 sota l'aixopluc de la Diputació de Tarragona, la Biblioteca Virtual Ramon Berenguer IV ja disposa de gairebé un centenar de títols digitalitzats, pertanyents a les diferents col·leccions que edita la institució supramunicipal. L'objectiu és incloure-hi progressivament el conjunt de més de 600 llibres de temàtica local editats per la Diputació des de mitjan segle XX, així com produccions editorials de centres d'estudis locals i comarcals que s'hi adhereixin, i publicacions d'ajuntaments, consells comarcals i altres ens de la demarcació.

En els darrers dotze mesos, la biblioteca virtual Ramon Berenguer IV (www.dipta.cat/RBIV) ha rebut més de 7.400 visites, amb més de 21.000 pàgines vistes. Aquesta plataforma cultural camina cap a la seva plena consolidació com a referent bibliogràfic i cultural sorgit al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre i disponible per a tot el món. És, en aquest sentit, una eina que divulga i universalitza el contingut dels llibres, i, al mateix temps, la realitat passada i present del territori. La biblioteca recupera l'esperit i objectius de l'antic Institut d'Estudis Ramon Berenguer IV (creat el 1952 i dissolt el 1996), si bé s'adapta als nous temps i aprofita tots els avantatges que ofereixen les tecnologies de la comunicació.  

A banda de permetre accedir a desenes de llibres digitalitzats, alguns dels quals són antics exemplars exhaurits o descatalogats, la Ramon Berenguer IV esdevé també un complet catàleg amb totes les publicacions de la Diputació de Tarragona, part de les quals es venen al públic. La temàtica és diversa: arqueologia, arquitectura, art, arxivística, biografies, ciències naturals, demografia, dret, economia, etnografia i folklore, filologia, fotografia, història, música, patrimoni, pedagogia o cultura. A més, també s'hi troben revistes i altres publicacions periòdiques.

El projecte, que es va engegar fa quatre anys amb la posada en marxa de la biblioteca virtual, inclou, a més, un programa de suport a l'edició en paper d'estudis de temàtica diversa relacionada amb el territori del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. El programa Ramon Berenguer IV es configura, doncs, com una aposta decidida per la cultura, un dels eixos principals de l'acció de govern de la Diputació.

Consulta digital d'un dels volums de La Batalla del Ebro

 

Joies literàries

A banda del seu caire purament bibliogràfic, la Biblioteca virtual Ramon Berenguer IV també ha significat la recuperació i difusió per a tothom d'obres destacades que ja havien acabat el seu cicle de vida en paper. Entre les "joies" antigues que formen part de la biblioteca hi ha els volums de La Batalla del Ebro, de Lluís M. Mezquida.