http/2: un renovat protocol per a navegar més ràpid i millor

La primera actualització del protocol http, en 16 anys, permetrà que navegar a Internet sigui més ràpid i eficient

19.02.2015

Internet és possible gràcies a la comunicació entre maquinari, de manera que quan ferm una petició a través del nostre navegador i interactuem per obrir un enllaç o buscar un vídeo obtenim un resultat. Allò que fa possible aquesta comunicació és un llenguatge comú que es fa comprensible per a tothom: un protocol estàndard que es diu http (Hypertext Transfer Protocol).  Doncs bé, 16 anys després de la seva incorporació, arriba la primera actualització d'aquest protocol, l'http/2, disposat a fer més ràpida i eficient la navegació a internet.

Redacció TINET. Fa temps que es treballa en la renovació i millora d'aquest protocol. El responsable del grup encarregat d'aquests treballs, Mark Nottingham, responsable HTTP Working Group, ha anunciat que l'actualització ja està aprovada. Caldrà una revisió i un període de proves abans que es pugui fer servir als navegadors i serveis web. Es tracta de la primera actualització del protocol des de l'any 1999, quan es va incorporar oficialment l'http 1.1

Per a què servirà aquesta actualització?

Una de les conseqüències evidents per als usuaris serà que les pàgines es podran carregar més ràpidament sense necessitat de canviar la velocitat de connexió. A més, per a cada petició es podrà generar un nombre de respostes més alt en el mateix temps. Es farà més eficient, per tant, la comunicació entre el navegador que utilitzem i els servidors als quals s'adreça i que retornen resultats en forma de pàgines web.

Però com s'aconsegueix la millora?

El renovat protocol és binari i multiplex. Això implica que es pot utilitzar en paral·lel, al marge del nombre de peticions que es faci. Comprimeix les capçaleres dels resultats per a reduir la sobrecàrrega mentre es fan les peticions i redueix el temps de resposta i de visualització dels resultats.

Si vols saber-ne més, et recomanem aquesta pàgina dels encarregats de desenvolupar el projecte (en anglès). Si, a més, hi enteneu, aquest enllaç dels responsables us descriu molt acuradament aquest projecte.