La darrera convocatòria del Premi TINET arriba als 265 relats participants

La xifra de relats presentats ha augmentat sensiblement respecte a l’any passat

25.01.2017

El passat dia 15 de gener a les 12h de la nit, va tancar-se el termini de presentació de treballs als Premis Literaris Ciutat de Tarragona en l’edició actual, 2016-2017. Un cop revisats tots els originals per comprovar-ne el compliment de les bases i fet el recompte, el resultat és el següent: premi de novel·la Pin i Soler, 102; premi de traducció Vidal Alcover, 13; premi de narrativa curta per Internet TINET: 265, i premi de ficció de guió radiofònic, 18.

Found footage i altres contes, llibre resultant del 19è Premi TINETRedacció TINET / Aj. Tarragona. Un any més els Premis Literaris han rebut una xifra de treballs que perpetua la tradició i rellevància d’aquests tres guardons, principalment el premi de novel·la Pin i Soler, que amb 102 propostes suposa el millor segon any de la història en participació, així com el de narrativa curta TINET, que ha augmentat la xifra sensiblement respecte a l’any passat. Enguany la xifra de relats presentats al premi TINET ha estat superior respecte a l’any passat, de 224 treballs el 2016, fins als 265 d’enguany.

La xifra de novel·les presentades al premi Pin i Soler continua sent una xifra molt alta, molt per damunt de la mitjana i de la tònica general en premis similars; comptat i debatut, la segona més alta en la història d’aquest premi, que va ser de 116 novel·les, el 2015 i l’any passat de 82; per última, la xifra de projectes de traducció presentats al premi Vidal Alcover descendeix respecte als últims dos anys anteriors, que era la millor absoluta però continua sent una de les més altes assolides en la història del premi; enguany se n’han rebut 13 propostes. I per últim cal destacar que el premi de guió de ficció radiofònica, convocat amb motiu del 30è aniversari de Tarragona Ràdio, ha tingut una bona acollida, sobretot si es té en compte que és un premi nou i extraordinari, amb 18 treballs presentats.

D’aquesta manera, el premi TINET de narrativa breu continua sent un premi molt participatiu, que dóna cabuda sobretot a gent que comença, sense excloure, però, autors amb trajectòria consolidada; el premi Pin i Soler es manté com el premi de novel·la en català amb més participants; i el premi Vidal Alcover s’aferma com el premi de traducció en català de referència.

En tots quatre premis es detecta que els participants provenen dels diferents territoris de parla catalana. La majoria, del Principat de Catalunya, i la resta del País Valencià, Illes Balears, Andorra i la Franja. I també de fora de l’àmbit lingüístic català (Txèquia, Itàlia, Alemanya i Regne Unit).

En relació al premi de traducció, també cal fer esment a la diversitat de propostes. Per llengües, la majoria de propostes procedeixen de l’anglès (5), el francès (2) i l’italià (2), i la resta pertanyen als idiomes alemany, txec, romanès i rus. Per èpoques, totes les propostes de traducció pertanyen als segles XIX i XX. Quant a gèneres, hi ha diversitat com sol passar, tot i que enguany destaquen dos projectes de traducció teatral; la resta són novel·les, narrativa breu, poesia i prosa de no ficció.

El proper mes de maig es donaran a conèixer els guanyadors

A partir d’aquest moment, els lectors que fan la preselecció de les obres i els membres dels jurats començaran a treballar per tal que en el proper mes de maig es puguin donar a conèixer els tres veredictes. L’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona corresponent a la present edició tindrà lloc el proper dissabte 13 de maig, al Teatre Metropol.

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona són convocats per l’Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i compten amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Joieria Blázquez i les editorials Cossetània, 1984 i Angle. Excepcionalment, enguany també comptem amb la participació de l’emissora Tarragona Ràdio, com a entitat convocant, i de la Joieria Personal, com a empresa col·laboradora.