La mataronina Amanda Bassa guanya el 20è Premi TINET amb el conte 'Obsessió'

El veredicte dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona s'ha fet públic aquest dissabte en un acte al Teatre Metropol

15.05.2017

Redacció. La guanyadora de la 20a edició del Premi de narrativa curta per Internet TINET ha estat la mataronina Amanda Bassa pel conte titulat Obsessió. El jurat, que ha seleccionat l'obra d'entre els 265 treballs presentats, ha definit el text com un relat amb una veu narrativa madura, que guia el lector per indrets que no són el que semblen, amb un final sorprenent. A més a més d’obra guanyadora, el jurat n’ha seleccionat altres catorze. Totes juntes es publicaran en un volum que editarà Cossetània Edicions i que apareixerà la propera tardor.

Pel que fa al veredicte del premi de novel·la, que enguany arriba a la seva 27a edició, ha estat per a l’escriptor valencià, de Xàtiva, Xavier Aliaga, per l’obra Les quatre vides de l’oncle Antoine. Segons el jurat és una obra molt íntima però amb un tractament universal sobre la guerra civil. La novel·la serà publicada per Angle edicions, dins la seva col·lecció Narratives i apareixerà a principis del proper mes de setembre.

D’altra banda, de les 13 obres presentades per a la 17a convocatòria del Premi-beca Vidal Alcover de Traducció, finalment el jurat s’ha decantat pel treball presentat per la traductora barcelonina Judit Romeu Labayen consistent en la traducció de la novel·la Els sofriments del príncep Sternenhoch, de l’autor txec Ladislav Klíma. L’obra, un cop traduïda, serà publicada per les edicions de 1984.

Enguany, en complir-se 30 anys de la creació de l’emissora municipal Tarragona Ràdio, s’ha convocat de manera especial un premi de guió de ficció radiofònica, al qual s’han presentat 18 propostes. Després de les oportunes deliberacions, el jurat ha decidit atorgar-lo a la proposta Indigestió, de la dramaturga i guionista del Masnou (Maresme) Elisenda Guiu. Segons el jurat es tracta d’un bon diàleg amb estructura teatral, amb un diàleg àgil, natural i versemblant.

El lliurament dels quatre guardons s'ha realitzat aquest passat dissabte al vespre en un acte al Teatre Metropol i que també ha servit per homenatjar el llibreter i poeta tarragoní Joan Antònio i Guàrdias, amb motiu del cinquanta aniversari de la seva mort. L’homenatge va consistir en la inauguració d’una petita exposició divulgativa sobre la vida i l’obra del personatge, al vestíbul del del mateix teatre, i un concert basat en la seva poesia, a càrrec de la cantautora mallorquina Mariona Forteza.

Guanyadora del 20è Premi TINET

Amanda Bassa Gonzàlez (Mataró, 1979).  Llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (1997-2002).  Periodista col·legiada al Col·legi de Periodistes de Catalunya (n.13211). Entre altres llocs, ha treballat de periodista al departament de Premsa de la Fundació Joan Miró, des de 2014 és Directora del programa informatiu multilingüe Infos Idiomes a BTV. També ha fet de Redactora i presentadora al documental de creació Aqua, el riu vermell (dir. Manel Almiñana); Quimelca, 2005 – 2005; Redactora i presentadora a BTV (informatiu cultural i butlletins d’informació general), 2002 – 2005;  Redactora freelance per COMRàdio-Xarxa Audiovisual Local (XAL). Corresponsalia del Maresme, 2001 – 2002; Técnica de Comunicació al Gabinet de Premsa de la Universitat Autònoma de Barcelona, 1999 – 2001. Com a escriptora ha obtingut el  VI Premi Literari de Narrativa Breu en la categoria de microrelat pel conte « Fer net » i un accèssit al XXIV Premi Santa Perpètua de Poesia i Conte Breu pel relat «Diagnosticar».

Sobre el relat guanyador, Obsessió

El relat té una veu narrativa madura, que guia el lector per indrets que no són el que semblen, amb un final sorprenent. És un text que avança a tota velocitat, com un tren fora de control, per la ment de la protagonista i ho fa amb força, grapa i creant interès. L'obra està artesanalment treballada amb un llenguatge polit, versemblant, que caracteritza psicològicament el personatge principal de forma molt encertada.

Sobre els premis

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona són organitzats i convocats per l’ajuntament de la ciutat, a través de la Casa de les Lletres, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona. Es convoquen tres premis: el de novel·la Pin i Soler, dotat amb 21.000 € i que edita Angle Editorial; el de traducció Vidal Alcover, sota la forma de premi-beca, dotat amb 12.000 € i que editen les Edicions de 1984; i el de narrativa breu TINET, dotat amb 1.000 € i que edita Cossetània Edicions, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona. A més, la present edició, la vint-i-setena, compta amb el fet remarcable d’un premi especial de guió de ficció radiofònica, amb motiu dels 30 anys de la creació de Tarragona Ràdio.