L'Escola d'Art i Disseny de Tortosa ensenya a restaurar les obres de formats digital i tecnològic

El centre tortosí de la Diputació de Tarragona referma el seu caràcter de referent en matèria de conservació i restauració a Catalunya

28.09.2015

L'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tortosa imparteix un curs pioner sobre les tècniques que permeten restaurar les obres d'art en formats digital i tecnològic. L'evolució de la forma i les maneres de representar l'art obliguen a incorporar, també, nous mètodes per a recuperar i restaurar les obres. El centre tortosí ofereix respostes a aquestes necessitats i es consolida com a referent en matèria de restauració a tot Catalunya.

Redacció TINET / Diputació de Tarragona. Fa segles que la restauració artística retorna l'esplendor perduda a pintures, escultures o elements arquitectònics malmesos. Ho fa a través de diferents tècniques i disciplines que donen lloc a professions especialitzades en aquesta matèria. Però, quins mètodes de recuperació i conservació es poden fer servir quan les obres artístiques es presenten en format tecnològic, com ara els plòters, la fotografia digital, les projeccions o la vídeo creació? Un curs a l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tortosa pretén donar resposta a aquesta inquietud, avui ja convertida en una necessitat atesa la generalització de nous mètodes creatius en l'àmbit de l'art.

D'altra banda, aquesta iniciativa formativa, pionera al territori, aporta una visió àmplia, global i actualitzada de la restauració, fet que referma, un cop més, la consideració del centre tortosí com a referent a Catalunya en matèria de restauració.

El curs s'adreça a artistes, conservadors de col·leccions, restauradors, historiadors de l’art, museòlegs, gestors culturals i comissaris d’exposicions. S'impartirà del 5 al 7 d'octubre al centre tortosí, en sis sessions que aniran a càrrec de Lino García Morales, professor universitari i assessor del Centro de Arte Reina Sofía, de Madrid.

Segons destaca aquest expert, "les característiques particulars de les obres de naturalesa tecnològica requereixen d'una restauració-conservació diferent d'altres obres d'art". En les diferents sessions, Garcia Morales incidirà en les estratègies i processos de restauració, el seu marc legal i altres múltiples aspectes de la conservació d'obres en format no convencional. D'altra banda, també s'exposaran casos pràctics.

El curs a l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tortosa  (www.dipta.cat/eadtortosa) s'impartirà en horari de 10:00 h a 13:00 h i de 16:00 a 19:00 h, i té un preu de 64,98 €.