L'ús del mòbil al volant és ja la primera causa d'accident per distracció entre els conductors

La sinistralitat per distracció augmenta a causa de l'ús indiscriminat del mòbil al volant

15.09.2016

Les xifres d'accidents causats per l'ús del mòbil conduint o caminant pel carrer fent servir alhora el telèfon mòbil, no paren de créixer. De fet, aquesta és la primera causa d'accidents per distracció al volant. Els darrers estudis dins i fora del país posen de manifest aquesta preocupant tendència que només pot aturar-se prenent consciència i tancant el mòbil quan es condueix.

Un estudi del RACC revel·la que un de cada quatre conductors utilitza el mòbil habitualment o sovint quan estar darrere el volant. El perill d'utilitzar aquests dispositius circulant es tradueix en el fet que aquesta ha passat la primera causa d'accident per distracció entre els conductors. L'estudi conclou que un 26% dels conductors de turisme utilitza el mòbil de manera habitual mentre condueix i un 47% més assegura que el fa servir en cas d'urgència. Només el 27% dels conductors deixa de banda el mòbil quan circula.

Una altra dada significativa fa referència a l'ús del mòbil entre els vianants. El 47,2% manipula el mòbil mentre camina pel carrer.

Les aplicacions de missatgeria són les més utiltizades pels conductors i vianants. Cal tenir en compte que enviar un whatsapp és l'acció que desvia més l'atenció durant laconducció i comporta una comunicació repetida via missatges. Les circumstàncies del transit tenen una gran incidència sobre l'ús del mòbil, segons el RACC. Així, els conductors acostumen a manipular-lo en situacions de semàfor vermell o congestió, tot i que també és motiu de multa. Un 20% de persones utilitzen el mòbil mentre atravessa un pas de vianants. Podeu consultar el dossier complet amb le conclusions de l'estudi elaborat pel RACC

 

Segona causa de mortalitat entre els conductors de 18 i 24 anys, només per darrere del consum d'alcohol

La companyia automobilística Ford ha realitzat, per la seva banda, una enquesta entre més de 6.500 joves conductors de tot Europa amb conclusions preocupants. Segons aquest estudi, els accidents de trànsit són la principal causa de mortalitat entre joves de tot el món. Un elevat percentatge d'aquestes morts podrien haver-se evitat perquè la causa principal dels sinistres entre joves de 18 i 24 anys són el consum d'alcohol i les distraccions per l'ús del telèfon mòbil. Aquest informe posa de manifest que el 43% dels enquestats reconeix haver enviat missatges de text mentre conduïa, el 36% ha contestat trucades telefòniques i un 11% ha vist sèries de televisió o vídeos rere el volant.