Reus activa el seu Geoportal amb mapes, serveis i informació cartogràfica online

Reus estrena un espai web per accedir a tota la informació i serveis geolocalitzats a Reus i fer-ne consultes

08.02.2016

L’Ajuntament de Reus posa en marxa una nova versió del mapa web de la ciutat, anomenat Geoportal, accessible des del lloc web de l'Ajuntament. Integra en una mateixa plataforma el mapa virtual de la ciutat de Reus amb nous serveis avançats, i permet la consulta on line d’informació cartogràfica.

Redacció TINET / Ajuntament de Reus. A través d’aquesta eina, l’Ajuntament de Reus posa a l’abast general la seva informació territorial i de serveis amb possibilitat de descàrrega en formats oberts que responen a la filosofia Open Data, prevista en el projecte Reus Smart City.

A través del Geoportal, l’usuari pot trobar geoposicionats els principals serveis disponibles a la ciutat, pot realitzar amidaments per conèixer les distàncies precises entre punts o calcular àrees i desnivells, accedir a l’Streetview de Google sense sortir del Geoportal, veure l’evolució històrica de la ciutat a través de les ortofotos aèries o fer cerques per carrer, coordenades GPS o referència cadastral, entre altres utilitats.

Es tracta d’una eina àgil, senzilla i que s'adapta als dispositius mòbils, amb una alta precisió gràfica. Aquesta solució s'ha desenvolupat en la seva totalitat mitjançant una plataforma de programari lliure i oberta, d'acord a l'aposta tecnològica de l'Ajuntament de Reus per aquest tipus de tecnologies.


L’evolució territorial a través de les ortofotos
L’usuari també trobarà les ortoimatges del terme realitzades des de 2009. Les ortoimatges són un document gràfic digital format per un mosaic de fotografies aèries d’alta resolució. Permeten disposar d’una imatge georeferenciada del territori en un moment determinat. El geoportal disposa d’una funció que permet superposar les imatges i comparar en el temps l’evolució urbanística i territorial.

D’altra banda, el geoportal presenta capes amb els límits administratius oficials pel municipi de Reus i la delimitació dels barris o permet seleccionar el mapa de base en què es mostrarà la visualització (la de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, Google Maps, OpenStreetMaps, etc…i en breu també la cartografia oficial municipal), entre altres funcionalitats.

El departament de Cartografia
El Geoportal ha estat impulsat pel departament de Cartografia del Servei de Tecnologies de la Informació i Telecomunicacions de l’Ajuntament de Reus, que és un dels agents productors de cartografies oficials reconegudes a Catalunya. La cartografia municipal de Reus ja va ser reconeguda internacionalment amb una nominació als premis Bentely be inspered Awards 2014 en la categoria “Innovation in government”, gràcies a l’actualització cartogràfica en 3D, una de les primeres d’Espanya amb volum de les edificacions en tres dimensions.