Reus acull una mostra dedicada al vehicle elèctric

15.07.2016

VELÈCTRIC

Redacció TINET / Aj. Reus. L'Ajuntament de Reus ha organitzat per aquest divendres i dissabte, 15 i 16 de juliol, a la plaça de la Llibertat, una Mostra del vehicle elèctric, amb la col·laboració de concessionaris de cotxes del territori. Els visitants podran provar més d’una trentena de cotxes, motos i bicicletes elèctriques, i alhora informar-se sobre els seus avantatges. La iniciativa pretén donar a conèixer les possibilitats i els avenços tecnològics dels vehicles amb energies alternatives al carburant fòssil i que no emeten gasos contaminants i C02, ni sorolls mentre circulen.

Aquesta iniciativa se suma a les actuacions que l’Ajuntament i les empreses municipals han portat a terme en els darrers anys per adaptar la ciutat al vehicle elèctric, d’acord al pla municipal de desplegament del cotxe elèctric, que es va engegar l’any 2014, i que ha permès estendre una xarxa pública de recàrrega de vehicles.

La mostra vol transmetre la necessitat de portar a terme un canvi en els sistemes de mobilitat per reduir les emissions de gasos contaminants i convertir les ciutats en espais més saludables. En aquest sentit, es vol promoure la mobilitat elèctrica com a eina per transformar la mobilitat de la ciutat, amb informació sobre la disponibilitat i accessibilitat tant de vehicles com d’infraestructures que poden contribuir a transformar aquesta mobilitat. La mostra també defineix com a objectius la sensibilització envers la problemàtica de les emissions; i la promoció de l’estalvi i l’eficiència energètica.

Els espais de la mostra

La mostra tindrà espais d’informació, de sensibilització i de prova dels vehicles:

  • L’exposició dels vehicles elèctrics dels concessionaris tindrà dos espais diferenciats: un pels vehicles de quatre rodes i un altre per les motos i bicicletes. Les motocicletes tindran un circuït de proves a la mateixa plaça, mentre que els cotxes i bicicletes elèctriques podran fer recorreguts per la ciutat.
  • L’Ajuntament disposarà d’un espai institucional, des d’on s’organitzaran les activitats lúdiques i participatives. Des d’aquest espai també s’informarà sobre els efectes del consum de combustibles fòssils, així com de l’impacte sobre la salut i el medi ambient; sobre la situació a Reus de la mobilitat i les emissions; i les propostes sobre mobilitat elèctrica, amb panells informatius sobre la xarxa pública de recàrrega de vehicles que hi ha actualment a la ciutat de Reus.
  • Així mateix, també hi haurà activitats i tallers lúdics per reflexionar sobre l’ús i impactes de l’energia. Els visitants podran calcular l’estalvi en emissions de gasos contaminants si fessin els seus trajectes habituals en vehicle elèctric.
  • En col·laboració amb l’associació Pequeños Ingenieros, i dirigit especialment al públic infantil, s’instal·larà a la plaça de la Llibertat un Scalextric elèctric mogut per pedaleig.

Reus, ciutat adaptada al vehicle elèctric

El pla municipal de desplegament del cotxe elèctric es va engegar l’any 2014. La xarxa municipal de recàrrega de vehicles elèctrics compta actualment amb 10 estacions, que l’any 2015 van tenir més 2.200 usos i més de 70 usuaris registrats –que poden aparcar i recarregar de manera gratuïta el vehicle a la ciutat. La xifra a final de juny arriba als 109. Tots els aparcaments subterranis de la xarxa municipal –Llibertat, Oques, Sant Ferran, Pastoreta, Passeig Prim, Baluard, Carrilet i La Fira Centre Comercial– disposen de punts de recàrrega i també n’hi ha dos de superfície, a la plaça de la Lli bertat i a l’àrea de zona blava de la Riera Miró.

La xarxa incorporarà aquest juliol dues estacions de càrrega ultraràpida, que permetran recarregar totalment la bateria en menys de mitja hora. Aquesta setmana ha començat la instal·lació d’aquests dos punts a la plaça de la Llibertat i a l’Àrea de zona blava de la Riera Miró.

Què cal fer per aparcar i recarregar el vehicle?

Per poder aparcar gratuïtament mentre es recarrega el vehicle, només cal posar-se en contacte amb l’empresa municipal i acreditar la documentació tècnica del vehicle. A les oficines de Reus Mobilitat i Serveis –situades al carrer de Sardà i Cailà s/n, a la 2a planta de l’edifici del Mercat Central– es facilitarà una targeta sense contacte, un dispositiu amb tecnologia Mifare. Aquesta targeta permetrà l’accés il·limitat a tots els aparcaments i estarà activada per connectar qualsevol de les 10 estacions de recàrrega de la ciutat.