Reus instal·la sensors per saber si hi ha taxis a les parades

26.03.2015

L’Ajuntament de Reus ha iniciat les obres d’instal·lació d’un sistema de detecció de taxis disponibles a la parada situada a la plaça de la Llibertat amb el carrer Ample. El dispositiu està dissenyat per identificar quants taxis hi ha estacionats i alhora permet detectar ocupacions no autoritzades per part d’altres vehicles. També s'instal·laran sensors a les zones de càrrega i descàrrega per saber la seva ocupació.

Redacció TINET / Ajuntament de Reus La informació es podrà mostrar a través d’aplicacions intel·ligents i mitjançant web, de manera que els usuaris podran saber on hi ha taxis disponibles. El nou sistema s’impulsa d’acord amb l’Agrupació de Taxis de Reus, que habilitarà la seva pròpia aplicació per mostrar aquesta informació. També es podrà consultar a través de diversos canals d’informació de l’Ajuntament de Reus.

La primera parada en la qual s’habilita aquest servei és la de la plaça de la Llibertat però el sistema s’estendrà progressivament a les del nou hospital, el carrer de Sant Joan o l’estació d’autobusos.

Es calcula que el servei estarà disponible per als usuaris aquest estiu, una vegada finalitzades les obres de sensorització i després de fer les proves de funcionament amb els Teletac als taxis.

L’Ajuntament de Reus destina un pressupost d’11.236,54 euros a la implantació i al manteniment del sistema de sensors a la via pública. De la seva part, l’Agrupació de Taxis de Reus, mitjançant cadascú dels seus associats, assumirà el cost del Teletac, que situaran al vehicle.

La instal·lació de sensors a les parades de taxi és un dels projectes prevists en l’àmbit de la mobilitat del pla Reus Smart City. L’acord amb l’Agrupació de Taxistes de Reus pretén afavorir la innovació i els projectes d’alt valor per al futur de les ciutats intel·ligents, l’intercanvi d’experiències en zones d’aparcament públic i la mobilitat per contribuir a la millora de la qualitat de vida de la població i garantir un desenvolupament sostenible del territori i uns serveis públics de qualitat.

Sensors a la zona de càrrega i descàrrega de la Pastoreta
La primera experiència d’instal·lació de sensors en places a la via pública es va fer a l’Àrea de Zona Blava de la Riera Miró, un «smart city lab» en matèria de mobilitat. També s’ha impulsat una experiència pilot de sensorització de la zona de càrrega i descàrrega de la plaça de la Pastoreta.

En aquest cas, el dispositiu disposa de 14 sensors soterrats a les places d’aparcament situades a l’àrea de càrrega i descàrrega de la plaça Pastoreta. Aquests sensors permeten identificar el temps d’ocupació de cada plaça, un sistema que es complementa amb la imatge d’una càmera situada al centre de la plaça. El dispositiu permet monitoritzar l’instant en què cada sensor canvia d’estat i comptabilitzar el temps d’estacionament de cada vehicle.

Amb aquesta tecnologia, el sistema està preparat per generar alarmes quan un sensor detecti un vehicle durant més de 20 minuts. Amb aquesta informació es pot verificar si es tracta d’una infracció i, si s’escau, actuar.

Prova pilot
Per dur a terme la prova pilot s’ha prioritzat la proximitat a un aparcament subterrani de Reus Mobilitat i Serveis, que ja disposa de fibra òptica connectada amb el Centre de Control Central. Amb aquesta premisa, després de de la zona de la plaça de la Pastoreta, altres espais que es poden incloure en aquesta fase de prova són les àrees de càrrega i descàrrega de la plaça de la Llibertat (entre l’edifici Kursaal i el Museu) i del raval Martí Folguera.