Un nou i prometedor estàndard WiFi, pilar tecnològic de les 'smartcities' del futur

22.01.2015

Redacció TINET / UPF. Un grup d'investigadors del grup de recerca NeTS (Network Technologies and Strategies) del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la UPF ha publicat a la prestigiosa revista IEEE Wireless Communications Magazine un estudi sobre el protocol IEEE.802.11ah, com a proposta de futur per a xarxes de sensors en diversos entorns. La necessitat de cobrir el buit existent entre les xarxes mòbils tradicionals i la creixent demanda de xarxes de sensors sense fils ha motivat el disseny del nou estàndard IEEE 802.11ah: una nova aposta per xarxes sense fils, dins de la família de WiFi, i especialment adaptada a entorns de comunicacions de xarxes de sensors.

L'estudi analitza les característiques d'aquest nou estàndard i les seves prestacions en diversos camps d'aplicació: agricultura o agro-smart (estalvi d'aigua en regs, control de plagues, monitorització d'animals, etc.); smart metering (telemetria en lectures de comptadors d'aigua, gas i electricitat per a ús domèstic i industrial); i processos d'automatització industrial (control de producció, qualitat, customització de processos).

Les limitacions que fins ara impedien a les xarxes WiFi jugar un paper important en les comunicacions entre dispositius amb baixos recursos energètics i de processament (per exemple, sensors) es veuran resoltes a partir de l'any 2016, quan l'estàndard IEEE 802.11ah sigui ratificat i passi a estar disponible per als fabricants d'equips.

Les comunicacions M2M, la revolució del futur

Les comunicacions màquina a màquina o M2M, de l'anglès Machine-to-Machine, van a revolucionar el panorama de les xarxes durant la pròxima dècada, i molt especialment en àrees tan diverses com telemesura i control de subministraments (aigua, gas, electricitat, i calefacció), domòtica, automatització industrial, eHealth (telemedicina), vigilància i sistemes de transport intel·ligents, etc.

Entre els principals avantatges d'IEEE 802.11ah respecte a l'estàndard WiFi actual en l'àmbit de les comunicacions M2M, destaquen els mecanismes d'estalvi energètic que allarguen el temps de vida dels dispositius, una major àrea de cobertura com resultat de l'ús de la banda de freqüències sub-1GHz i un major nombre d'estacions connectades a un únic Access Point (fins 8.191), gràcies a un nou esquema d'organització jeràrquica.

En l'estudi publicat, els investigadors demostren l'eficiència energètica de IEEE 802.11ah tant en entorns indoor com outdoor, després de comprovar com en escenaris formats per entre desenes i milers d'estacions, aquestes són capaços de transmetre correctament més del 99.4% del seu trànsit mentre es mantenen 'adormides' més del 99% del temps total d'operació.

En l'estudi, originat a partir del treball en diversos projectes de xarxes de sensors des de fa anys (SYNCSEN, Opencities, COMMONS, CISNETS, CUIDATS, KROMS i ENTOMATIC), han participat Toni Adame, Albert Bel, Boris Bellalta, Jaume Barceló i Miquel Oliver, tot ells investigadors del Network Technologies and Strategies research group (NeTS) de la UPF.

Treball de referència: Adame, T. ; Bel, A. ; Bellalta, B. ; Barcelo, J. Oliver, M., (2015), "IEEE 802.11AH: the WiFi approach for M2M communications", Wireless Communications, IEEE, volum 21 (6).