El vilassarenc Eloy Martínez Simón guanya el 23è Premi TINET amb un relat sobre discriminació i de denúncia social

15.06.2020

El 23è Premi de narrativa curta per Internet Tinet, dotat amb 1.000 € i al qual s’hi han presentat 252 treballs, ja té guanyador. El jurat, integrat per Teresa Colom, Alba Dalmau, Lurdes Malgrat, Xavier Mas Craviotto, Albert Ventura i Amadeu Roig com a secretari, ha decidit declarar guanyador el relat Els nigrants, d’Eloy Martínez Simón (Vilassar de Mar), per la seva originalitat, amb un tema d'actualitat, de discriminació, de denúncia social, molt pensat i que sap on vol arribar. El jurat destaca el domini de la trama, una estructura narrativa molt calculada que manté l’interès de tot la narració, i un desenllaç amb un gir final que aporta significat i sentit al text.

A més a més, el jurat ha decidit fer una menció especial del conte Els jardinets, de Daniel Vargas Vargas (Rubí), per ser un text original, ben escrit i ben estructurat, amb un punt de vista narratiu particular que dona força al relat que parla de persones “fora de la societat” d’una manera estranya i atrevida.

Eloy Martínez SimónAquests dos relats seran publicats per Cossetània edicions, en un volum que aplegarà, també, els següents altres 13 contes, també seleccionats pel jurat: Educació sentimental, d’Isabel Olesti Prats (Barcelona); Amics desiguals, de Roger Sunyer i Tacher (Santa Perpètua de la Mogoda); Auxili!, d’Edgar Cotes i Argelich (Cornellà de Llobregat); El límit dels mapes, de Glòria de Castro Pascual (Llubí, Mallorca); El llop i l'arròs caldós, de Santiago Diaz i Cano (les Piles, la Safor); El segon amor, de Georgina Argimon Maza (Barcelona); La conspiració de la Blatta Orientalis, d’Enric Casanovas Beltran (Mataró); La mort d'Utopia, de Guifré Illa Bachs (el Masnou); Perfum de terra, de Teresa Guiluz i Vidal (Vilanova i la Geltrú); Reflexos, d’Alba Romanyà Serrasolsas (Barcelona); Confessions, de Núria Naval (Reus); La Bartleby, de Joan Altimiras Ruiz (Barcelona), i L’últim tren, de Teresa Barba (Barcelona)

El guanyador del 23è Premi TINET

Eloy Martínez Simón va nèixer a Boston (EUA) l'any 1998, però viu a Vilassar de Mar des de ben petit. Als tretze anys va començar a escriure per a recrear en els seus relats l'experiència meravellosa que havia trobat en les seves primeres lectures. Aquesta passió l'ha portat a estudiar Estudis Literaris a la Universitat de Barcelona. Des dels darrers anys, assaja "una literatura que sigui apta per als lectors més epicuris i, alhora, doni compte del malestar i la violència latents a l'interior de la realitat grotesca i explosiva en què vivim". Per a Martínez Simón, escriure és furgar en els nostres buits i contradiccions, obrir escletxes i nous horitzons, il·luminar el món sota una llum que ens convidii empenyi a transformar-lo. Autor reconegut amb cinc premis en el camp de la narrativa curta, un dels seus relats guanyadors, Altres invasions alienígenes, ha estat recentment publicat a Edicions Documenta Balear.

Altres premiats ens els Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2019-2020

El veredicte del Premi TINET s'ha fet públic aquest passat dissabte juntament amb els veredictes dels altres premis que conformen el cartell de Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2019-2020. El Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler, que enguany arriba a la seva 30a edició, ha estat per a l’escriptor penedesenc (de Calafell), Albert Pijuan Hereu, per l’obra Tsunami. La novel·la serà publicada per Angle editorial, dins la seva col·lecció Narratives, i apareixerà a principis del proper mes de setembre. Pel que fa al 20è Premi-beca de traducció Vidal Alcover, el jurat s’ha decantat pel projecte presentat per Pau Sabaté i Marquès (de Barcelona), consistent en la traducció dels Poemes, de Teòcrit, un dels millors poetes de la literatura antiga. L’obra, un cop traduïda, serà publicada per les edicions de 1984.

L'edició 2019-2020 dels Premis Literaris serà recordada sempre per l’excepcionalitat sanitària que ha marcat aquests darrers mesos, que va obligar primer a ajornar l’acte de lliurament de premis (previst inicialment per al 16 de maig) i a reconvertir-lo posteriorment en una altra mena d’acte. La forma escollida per donar a conèixer els veredictes ha estat un programa de televisió, produït per TAC 12 i transmès per altres canals de la Xarxa de comunicació local de Catalunya i, alhora, via streaming per Internet. El programa ha servit per donar a conèixer el títol de les obres guanyadores i els seus autors. Aquesta fórmula, que permetrà que les obres segueixin el seu procés, que les conduirà, un cop publicades, a les llibreries, no estalvia que, més endavant, probablement el mes de novembre, es realitzi l’acte presencial de lliurament dels guardons.

 

Valoració global d’aquesta convocatòria

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona són convocats per l'Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i compten amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Joiera Blázquez, el digital Núvol i les editorials Cossetània, 1984 i Angle. L’organització corre a càrrec de la Casa de les Lletres.

L’organització està molt satisfeta tant de l’edició d’enguany com de l’evolució experimentada en les darreres. Els premis convocats en el cartell tarragoní registren contínuament una alta participació. Les raons, segons les enquestes que passem a tots els participants després de cada edició, són diverses. Les més destacades, però, són la història i la reputació del premi, juntament a les dotacions econòmiques, el prestigi de les editorials i del jurat i la transparència i claredat del procés de selecció.

Igualment, l’organització està molt satisfeta dels resultats d’enguany, que confirmen una tendència general a prioritzar la qualitat literària per sobre d’altres consideracions. Entre altres elements, convé destacar la joventut dels guanyadors. Tant en l’edició passada com en la present, l’edat mitjana dels tres guardonats no arriba a 30 anys. Tot i amb això, tant en guardonat amb el Premi Pin i Soler com el que ha obtingut el Vidal Alcover ja tenen una trajectòria prou consolidada.

Les especials circumstàncies sanitàries en què hem viscut els darrers mesos, ens han obligat a canviar alguns aspectes de l’organització dels premis, sobretot la forma de comunicació pública dels veredictes i de lliurament dels guardons. En canvi, aquestes circumstàncies no han afectat gens el procés de selecció, que s’ha realitzat seguint els mateixos procediments de sempre.