GIMP

Editor professional de fotografia i imatge

25.11.2015

El GIMP és un editor lliure de fotografia professional i d'imatges per a la web. El podem trobar en diversos idiomes, també en català. Destaca per la seva potència i senzillesa. Útil per a fer des d'un senzill dibuix, retocs de fotografia, treballar en capes, convertir a diferents formats gràfics... o treballar massivament en imatges. L'alternativa lliure al Photoshop d'Adobe.

 

GimpSoftware lliure
Web: www.gimp.org
Windows, Linux i Mac

GIMP és un acrònim de GNU Image Manipulation Program. Aquest és un programa de distribució lliure i especialment dissenyat pel retoc de fotografies i manipulació d'imatges. El podem trobar en català (versió original multilíngüe) i disponible en els diferents sistemes operatius (Windows, Linux i Mac).

L'aplicació té múltiples eines de pintura (pinzells, llapis, clon...) i permet treballar a la vegada amb gran nombre d'imatges. Conté instruments d'edició professional com el treball en capes i canals, capes de text editables, diverses eines de selecció i transformació. L'aplicació pot treballar amb una gran varietat de formats de fitxer gràfics i en permet la conversió entre ells, fins i tot permet editar imatges animades i imatges vectorials SVG. Tot un reguitzell de funcionalitats a descobrir que podràs multiplicar gràcies als seus afegitons!

A més, a partir de la seva versió 2.6, el GIMP incorpora les operacions GEGL. Amb les operacions GEGL la qualitat de la imatge original no es perd mai. Tot i que es redueixi la mida de la imatge, o es filtri en sèpia, la informació dels píxels originals es conserva en tot moment.

Novetats de la versió 2.8

  • Mode de finestra única opcional (a través del menú Finestres)
  • Grups de capes
  • Millores en l'edició de text
  • Millores en el desar i exportar
  • Compatibilitat amb grups de capes per fitxers OpenRaster
  • ...entre moltes altres.


*Des de la versió 2.6.3 hi ha un canvi important en la visualització dels diàlegs: deixen d'aparèixer com a pestanyes independents i se sobreposen a la imatge, facilitant així el treball d'edició.

*Des de la versió 2.8 hi ha disponible un afegitó que assimila la interfície de treball de GIMP amb l'aparença de Photoshop.

Idioma
Està disponible en diversos idiomes. En el cas de Windows, l'idioma del programa s'ha integrat amb l'idioma del sistema operatiu. Per tant, si voleu tenir-lo en català haureu d'anar al Tauler de control > Opcions regionals i d'idioma i elegir el català a les pestanyes Opcions regionals i Avançats. En el cas de Linux i Mac, s'haurà d'especificar normalment.

GIMPshop
GIMPshop és una modificació de la font oberta-gratuïta GNU Image Manipulation Program (GIMP), la qual pretén reproduir la sensació d'utilitzar Adobe Photoshop. l'objectiu principal és fer que els usuaris se sentin a gust utilitzent GIMP. Comparteix tots els avantatges de GIMP (però amb versions anteriors ja que la seva actualització és posterior), incloent la llarga llista de característiques i personalitzacions, a la vegada que s'ocupa d'algunes crítiques referents a la interfície del programa.