LibreOffice

Ofimàtica

09.09.2015

Paquet d'oficina lliure i gratuït, bifurcació d'OpenOffice.org (Oracle), que conté un processador de textos, fulls de càlcul, gràfics vectorials, edició HTML i presentacions. Quant a la seva funcionalitat i operativitat, es pot comparar perfectament amb tots els altres paquets ofimàtics coneguts i el podem considerar com una alternativa real a aquests.

 

LO Icona

Software lliure
Web: www.libreoffice.org
Windows, Linux i Mac

El paquet ofimàtic incorpora un processador de textos (Writer) amb funcions d'editor HTML, una base de dades relacional (Base), un full de càlcul (Calc), un editor de presentacions (Impress), una eina de dibuix vectorial (Draw) i un editor de fórmules matemàtiques (Math).

Gràcies a la seva interfície d'usuari, el LibreOffice és més fàcil d'aprendre i d'utilitzar per part dels usuaris menys experimentats i és compatible amb els documents del Microsoft Office (DOC, DOCX, RTF...). El LibreOffice funciona sobre Microsoft Windows, Macintosh (Intel/PowerPC), GNU/Linux, Sun Solaris i això ens permet una millor flexibilitat a l'hora d'escollir la nostra plataforma de treball.

Novetats de la versió 5

Entre les novetats de LibreOffice 5 destaquen millores en els menús, millores en el Calc (edició d'imatges, fórmules noves, formatació condicional millorada...), introducció ràpida d'emojis i caràcters de difícil accés i una versió específica per a ordinadors Windows de 64 bits.

Versió en català

En el cas dels ordinadors amb Windows, l'instal·lador detecta l'idioma del sistema operatiu i instal·la la versió de LibreOffice en aquesta llengua. Per tant, és important que el català figuri com a llengua principal a Windows abans de la instal·lació de LibreOffice.

LibreOffice 5 en català incorpora, de sèrie, corrector ortogràfic, corrector gramatical i assistent d'estil, diccionari de sinònims, entre altres funcions de llengua.

Format lliure

El LibreOffice és un paquet ofimàtic de programari lliure, bifurcat d'OpenOffice.org 3 (un cop l'empresa Oracle va comprar Sun Microsystems) i desenvolupat per The Document Foundation. La suite ens permet treballar amb el format OpenDocument (OASIS Open Document Format for Office Applications). Es tracta d'un format de document XML desenvolupat per OASIS, l'organisme internacional pel desenvolupament d'estàndard d'e-Business. Podem utilitzar el format OpenDocument sense por de dependre de cap venedor o producte informàtic concret.

Visualitzador per Android

Tot i que no existeix, de moment, una versió de la suite ofimàtica per a dispositius mòbils, actualment hi ha activa una aplicació en fase de proves que serveix per poder obrir i llegir documents LibreOffice (OpenDocument) des d'Android.