El Museu d'història de Cambrils guia els visitants amb els seus smartphones

L'eina digital Visitmuseum ajuda els turistes a fer la visita des dels seus propis dispositius mòbils

07.08.2015

Des d’inici del mes d’agost, els visitants del Museu d’Història de Cambrils ja poden gaudir d’una nova eina digital. Es tracta de Visitmuseum, que posa a l’abast del visitant turista, des del seu propi dispositiu mòbil, la informació necessària per realitzar la visita d’un museu.

Aquesta eina digital està disponible en cinc idiomes (català, aranès, castellà, anglès i francès) i s’hi accedeix gratuïtament, a través del mòbil. El Museu d’Història de Cambrils hi ha incorporat els continguts dels diferents espais museístics oberts regularment al públic: Museu Molí de les Tres Eres, Museu Agrícola de Cambrils, Torre de l’Ermita, Torre del Port i Vil·la Romana de la Llosa.

Un projecte cooperatiu

Visitmuseum és una iniciativa de les xarxes territorials de les Terres de Lleida i Aran, de les comarques gironines i els museus del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre i del Departament de Cultura. L’objectiu era posar a l’abast del turista la informació de les exposicions permanents dels museus i fer-la accessible des del seu propi dispositiu mòbil. És la resposta al dèficit en diversitat idiomàtica que tenen molts museus i que varen detectar les xarxes territorials de museus.

A més, Visitmuseum actua com a eina de suport al recorregut que el visitant fa al museu, gràcies als codis QR. Per aquest motiu, un cop s’escull l’idioma, es troba la informació organitzada per àmbits, a la qual el visitant hi anirà accedint a mesura que faci el recorregut per les sales. En cada sala podrà llegir i disposar d’imatges que l’expliquen. També podrà accedir a informació d’una selecció dels objectes que hi continguin. Per completar les dades, s’han incorporat enllaços d’àudio, de vídeo o de webs dels museus que en disposaven.

Visitmuseum es materialitza en dos formats: una aplicació informàtica dissenyada per ser utilitzada mitjançant dispositius mòbils en sistemes operatius Android o iOS; o una web adaptativa, dissenyada per aconseguir una visualització òptima, independentment de l’aparell que s’utilitzi.