Normes de conducta de les Llistes de discussió
Les ‘netiquettes’ o normes de conducta de les llistes de TINET són les següents:
- No enviïs arxius (fotos, sons) no sol·licitats: és millor deixar-los en algun servidor FTP o a la WWW i indicar on es pot aconseguir (o dir que qui hi estigui interessat ho pot sol·licitar per correu electrònic privat). Si cal algun tipus de programa o plug-in per accedir/usar/descomprimir aquests arxius, indica-ho en el missatge, si és possible amb la indicació del lloc on es pot aconseguir.
- No enviïs correu amb text formatat, ja sigui amb 'OutLook', 'Eudora' o 'Netscape Mail'. Cada programa utilitza el seu propi sistema format i a les persones que no utilitzin el teu mateix programa només els arribaran escombraries. Envia els missatges en mode text.
- Evita robots, filtres, assistents i qualsevol altra mena d'automatismes en el teu programa de correu electrònic o servidor que provoqui missatges de resposta automàtics dirigits a la llista ja que moltes persones rebran aquests missatges i es poden enfadar.
- No copiïs al complet les cites (quotes > ) de missatges anteriors, sinó només allò essencial (una o poques línies, sense capçaleres) que serveixin per fer simplement referència al que es respon. Rarament és necessari citar totes les línies de l'original. Citar línies clau és efectiu; citar més del compte és repetitiu i avorrit. Cal corregir el programa de correu que fas servir si ho fa automàticament. I evita també les cites quilomètriques per dir "Si, molt bé, hi estic d'acord!".
- Al final de cada missatge escriu el teu nom i adreça electrònica; a molts sistemes, la teva adreça no es veurà clarament en el camp "From". Si fas servir signatures, procura que no tinguin més de cinc línies de longitud; però firma amb el teu nom, no escriguis amb pseudònim. No afegeixis llargues signatures a les cartes; hi ha persones que paguen pel seu correu segons els missatges que reben, i tot i que poden trobar bé el cos del missatge, potser no aprecien signatures llargues i capritxoses amb art ASCII o ofertes filosòfiques.
- Fes servir noms significatius en els "temes" dels missatges, canviant-los si canvies de tema a la xerrada. Molts usuaris d'Internet reben molts missatges cada dia, i alguns són selectius a l'hora de llegir.
- Evita les consultes sobre altres qüestions en aquesta llista; adreça't a la llista més adient. Si vols fer consultes sobre temes genèrics que poden interessar a qualsevol plataforma, fes-ho a la llista.
- No enviïs publicitat o anuncis a la llista, i tampoc no la facis servir per intercanviar programes piratejats (ens compromets a tots).
- Si vols verificar que els missatges que enviïs arriben correctament als altres, indica-ho ben clar al missatge.
- Si algú s'equivoca en alguna cosa (ha enviat tres cops el mateix e-mail, n'ha enviat un en blanc o a mitges), no el recriminis; pensa que tu també et pots equivocar.
- No recriminis ningú públicament; si cal recriminar algú perquè no segueix les normes, fes-ho per e-mail privat.
- Evita entrar en discussions acalorades en termes grollers.
- No ho escriguis TOT EN MAJÚSCULES. A Internet, això equival a "estar cridant".
- Evita paràgrafs llargs que omplin la pantalla. Escriu paràgrafs més curts, separa'ls amb línies en blanc i entra el començament de cada paràgraf.
- No oblidis mai que a l'altre costat del teclat hi ha altres persones; sigues sempre correcte i segueix les normes elementals de respecte quan expressis les teves idees.
- No assumeixis mai que el teu correu és privat; pot ser que altres persones puguin accedir al teu correu. No enviïs mai res que no t'agradaria veure l'endemà publicat al diari amb el teu nom a tota pàgina.
- No donis mai detalls personals, com ara adreces o números de telèfon, a algú que coneguis només a través d'e-mail. Poden no ser qui sembla que són.
- Procura tenir el rellotge de l'ordinador a l'hora i dia correctes per tal de poder identificar els missatges més nous dels antics.